31. desember 2011

2011 er snart ferdig nå, og det er så rart å tenke på hvor fort tiden har gått. Jeg bruker de siste dagene på sove mye, se en haug med filmer, slappe av og bake pepperkaker (etter jul, jaja) med vertsfamilien, spise ganske mye mat og være med Eri. Godt nyttår!


4 kommentarer:

mamma sa...

Hei på deg, gode snille jenta mi.
Håper du har det bra i det nye året, og snart skal dere til Kyoto- om dere ikke allerede har dratt.
Ha det fint, så varer det ikke lenge før du er hjemme igjen,

Silje sa...

Hallo =) Ser veldig kjekt ut :D
Jeg har et viktig spørsmål jeg håper du svarer på...
Jeg vurderer å reise på utveksling til japan 2013/14, men det er bare en irriterende ting som stopper meg. Tar du året godkjent? Og hvordan fikk du det til? Uansett hvor man reiser er jo pensumet annerledes, så man lærer nok ikke det samme som i Norge selv om du er i et engelskspråklig land... Men man går jo glipp av mye man lærer her hjemme? Blir det ikke vanskelig å begynne i vgs3? Jeg vil ta året godkjent, men er redd for at det jeg går glipp av kan få store konsekvenser. Har du mye prøver/lekser? Hva gjør du i timene? Hvilke fag har du i Japan? Studerer du noe av det norske pensumet på egenhånd? Må du ta noen ekstra eksamener eller fag som privatist? Sorry for alle spørsmålene :3 Men dette er drømmen til en av mine beste venninner og meg, og vi har virkelig prøvd å finne ut av dette selv. Skal snart søke vgs, men har allerede snakket med rådgiver på ungdomsskolen, og dette bekymrer ham også(selv om han ikke vet så mye om temaet, siden han bare er rådgiver på ungdomsskolen)Har lest mange utvekslingsblogger, og føler dessverre at vi ikke får et skikkelig svar. Har spurt flere nå, og håper at du og de andre kan hjelpe meg :)

birgitte sa...

Heisann, Silje!

Jeg vet ikke enda, men jeg vil ha året godkjent, så jeg skal ta en del privatister når jeg kommer hjem, programfagene jeg trenger og japansk. Jeg klarer ikke å følge undervisningen her i Japan. I hele oktober og november studerte jeg japansk for meg selv, siden jeg forberedte meg til en stor japanskprøve. I timene ellers jobber jeg med egne fag jeg må opp til som privatist. Lekser har jeg ikke, men jeg tror det varierer fra skole til skole. Skolen min er ikke streng og presser derfor ikke på meg lekser, siden jeg ikke kan japansk så altfor bra. Det forventer de ikke av en utvekslingsstudent heller, her sier de at japansken din er kjempebra bare du sier hallo og presenterer deg selv. Og når det gjelder pensum, så er det ikke så nøye om det klaffer helt med det man trenger å vite i Norge, bare det er noenlunde tilsvarende.
Det er høyt nivå her i Japan, så om du skal følge med må du isåfall være utrolig flink i japansk. Om jeg hadde tatt et helt år, fra mars til februar, så hadde jeg ikke fått sjansen til å fått året godkjent, siden jeg da må ha hoppet ut av førsteklasse og inn i siste del av andreklasse. Det er bra du går til rådgiver, de skal kunne hjelpe deg. Du aner ikke hvor mye jeg gikk til rådgiver like tidlig som det du gjør nå, og de visste lite de også.
Det første du må gjøre, er å finne ut om din videregående skole i det hele tatt godkjenner utvekslingsår. Mine venninner som bor nær Oslo, har ikke sjansen til å få året godkjent siden skolene ikke tillater det. Du må deretter vurdere om du vil ta noen privatister før eller etter du drar. Jeg tok en litt uformell en i samfunnsfag - jeg fikk ekstraundervisning i faget for å bli ferdig før jeg skulle dra i mars, noe det ikke ble noe av, pga katastrofen 11. mars, så det ble bare et halvt år på meg og en litt annerledes ordning.
Men du kan gå inn i deg selv og vurdere om du virkelig trenger å ha året godkjent? Du har det ikke travelt, og du skal ikke stresse året ditt vekk. Mange utvekslingsstudenter som har vært ute og ikke fått året godkjent, sier at de ikke tenkte så mye på det, siden de hadde et fantastisk år i utlandet, så det var verdt det. Jeg synes uansett at du skal ta sjansen, for du lærer utrolig mye om både Japan og deg selv.

Jeg spurte kjempemasse da jeg var like gammel som deg, men det var alltid vanskelig å få et godt svar, men det er bare fordi alle skoler og ordninger er ulike, man får bare håpe og prøve seg frem. Men fortsatt og mas på rådgiverne dine, for jobben deres er å hjelpe deg. Lykke til!

Anonym sa...

<3 birrbirr<3
http://www.dogbreedinfo.com/images10/LabEndless%20LabradorAdPhoto.jpg

du er SÅ søt, som den der bildet
ting

ahahabirrbirrbirr